top of page
Obrázek autoraJiří Lichý

Jaký má interim manager plat?


Jednou z prvních otázek, která se často objevuje, je: "Kolik to bude stát?". Cena interim manažera se může lišit v závislosti na několika faktorech, jako je oblast odbornosti, délka projektu, místo působení a úroveň zkušeností manažera. Většinou platí, že interim manažeři mají srovnatelné platy jako běžní zaměstnanci, včetně odvodů.


Sazby interim manažerů mohou být stanoveny na hodinové, denní nebo měsíční bázi. Někteří manažeři si mohou účtovat také za projekty nebo podle dohodnutého výkonu. Náklady se mohou pohybovat od několika stovek do několik


a tisíc korun za hodinu. Je však důležité si uvědomit, že nižší cena nemusí vždy znamenat nejlepší hodnotu. Kvalifikovaný a zkušený interim manažer může poskytnout větší přínos a efektivnější výsledky, než interní zaměstnanec. Což může mít pozitivní dopad na firemní výkonnost a dlouhodobou udržitelnost.


Při porovnávání cen různých interim manažerů je také důležité brát v úvahu jejich dosavadní zkušenosti, úspěchy a reputaci. Ceny mohou být vyšší pro manažery s bohatým portfoliem úspěšných projektů a vynikajícími referencemi. Je proto vhodné provést důkladnou a přesnou specifikaci.


Dalším aspektem, který je důležité zohlednit při hodnocení nákladů na interim manažera, je porovnání s náklady na trvalého zaměstnance. Zatímco sazby interim manažera mohou na první pohled působit vysoké, je třeba vzít v úvahu, že v této částce jsou již zahrnuty veškeré náklady spojené s angažováním a zaměstnáváním.

Trvalý zaměstnanec, který by se podílel na podobných úkolech jako interim manažer, by vyžadoval nejen základní mzdu, dovolenou, ale také další benefity a náklady, které jsou spojeny se zaměstnáním. Mezi tyto náklady patří například platby za sociální a zdravotní pojištění, odvody na důchodové fondy, dovolená, placené volno, školení, zaměstnanecké výhody, služební vůz a další.

V případě interim manažera jsou všechny tyto náklady již zahrnuty v jejich sazbě. To znamená, že společnost nemusí platit další příspěvky na sociální a zdravotní pojištění, odvody na důchodové fondy nebo poskytovat další zaměstnanecké výhody. To může mít vliv na celkové náklady. Interim manažer nemá placenou dovolenou, nicméně na dovolenou odjet samozřejmě může. Jen není proplácena. To znamená, že pokud má firma interim manažera na 12 měsíců a on si vybere 4 týdny dovolené, reálně firma zaplatí pouze 11 měsíců. Vidíte ten rozdíl?

Pokud bych měl uvést příklad: zaměstnanec za 100.000 hrubého měsíčně stojí firmu zhruba 160 -180.000 včetně odvodů, auta, dovolené a počítače a dalších výhod. Interim na stejnou pozici bude stát 160.000 + DPH, nic víc. K zaměstnanci si ještě přičtěte případné odstupné, nebo náklady na získání zaměstnance. Interim manažer má pouze 30 dní výpovědní lhůtu.


Celkově lze říci, že přestože sazby interim manažerů mohou na první pohled působit vyšší, jejich cena je výhodná ve srovnání se všemi náklady spojenými s trvalým zaměstnancem, včetně dovolené a odvodů. Při hodnocení výhod a nákladů je však nezbytné brát v úvahu také specifické potřeby a cíle společnosti, aby se zajistilo optimální řešení.



204 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page