top of page
Obrázek autoraJiří Lichý

Co dělat, když chce majitel firmy do důchodu?



Co dělat, když majitel firmy odchází do důchodu?

Podnikatelé, kteří své firmy založili v devadesátých letech, nyní často přemýšlejí o budoucnosti svého podnikání. S blížícím se důchodem se nabízí otázka, kdo převezme otěže jejich firem. Ne vždy je nástupnictví jednoduché, a proto se mnozí majitelé rozhodují mezi různými možnostmi, jak zajistit pokračování firmy.


Předání firmy dětem – ideální, ale ne vždy jednoduché řešení

Nejčastější cestou je předání firmy dětem. Pokud jsou potomci schopní a ochotní, mohou firmu převzít a rozvíjet ji dál. Bohužel však ne vždy se tento scénář vydaří. V některých případech potomci nejsou připraveni na vedení nebo mají nereálné ambice, což může vést k problémům, a v krajních případech i k úpadku firmy.


Co dělat, když děti nemají zájem o firmu?

Není neobvyklé, že děti majitele firmy mají jiné kariérní plány a o vedení firmy nemají zájem. V takových případech není nutné na ně tlačit, aby podnik převzaly. Existují i další možnosti, jak zajistit pokračování firmy. Jednou z nich je prodej podniku, jeho ukončení, nebo najmutí profesionálního manažera, který převezme každodenní řízení.


Externí manažer jako efektivní řešení

Pokud majitel firmy nechce podnik prodat ani ukončit, může využít služby externího interim manažera. Tento odborník převezme odpovědnost za chod firmy a přinese do ní nové pohledy a inovativní postupy. Externí manažeři nejsou ovlivněni firemní kulturou a díky tomu mají nadhled, který jim umožňuje rychle identifikovat problémy a navrhnout efektivní řešení.


Jak probíhá spolupráce s interim manažerem?

Spolupráce s interim manažerem je zpravidla velmi intenzivní a pravidelně zahrnuje reportování o stavu firmy majiteli. Interim manažeři přinášejí do podniku nejen zkušenosti, ale i moderní postupy a technologické inovace, které mohou firmě pomoci udržet se na vrcholu. Díky tomu, že nejsou zaměstnanci, ale fakturují své služby, jsou i finančně výhodnější a flexibilnější než trvalí zaměstnanci.


Kde hledat externího manažera?

Nejlepší možností je obrátit se na specializovanou agenturu, která se zaměřuje na interim management. V Big HR nabízíme širokou škálu zkušených manažerů s dlouholetou praxí, kteří jsou připraveni pomoci s řízením firmy a zvládnout jakoukoli situaci a to včetně přípravy firmy na prodej.

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page